Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cikk megjelent a Turmalin Ház magazinjában 2006-ban.
 

Ne ítélj, hogy ne ítéltess…. mondják a bölcsek

 

Hogy is néz ez ki az Erőszakmentes  Kommunikáció tükrében?


Ne ítélj, hogy ne ítéltess...!

 

Na, de hogyan?????

 
 • Már megint egy ezoterikus maszlag? Már megint rosszul csinálok valamit?
 • Na, de hogyan ne ítéljek, amikor végig fut rajtam a düh, gyűlölet a fájdalom? Mit tegyek, ha legszívesebben a pokolba kívánnám? Hideg zuhany? Kényszerzubbony? És ha a legközelebbi kocsmáig sem bírom ki?
  Remélem, lesz pár kuka útközben, aztán legalább majd azt szétrúgom…..
 • Néhol elég, ha ezeket a gondolatokat belsőleg megéljük, néha a sitten eltöltött idő is kevés lenne az enyhülésre a hirtelen felindulásból elkövetett tetteinkre.
 • És mi a megoldás?

  Törd fel a kódot! 
 • Törd fel a saját ítéletedbe zárt üzenetek kódját!
  Na és ha kiszabadul a palackba zárt szellem?
  Erre a legjobb megoldás, ha Te engeded ki.
  A palack Te vagy, a düh, méreg, gyűlölet, sértettség a szellem különböző megnyilvánulásai. Ahogy gyűlik, egyre csak feszít és feszít…
  A szádon engedd ki a szellemet, ne hagyd hogy szétrobbantsa az üveget!
 
 • Ha ítéletet mondasz másról, az többet árul el rólad, mint akit megítélsz.
 
Amikor ítéleteket mondunk mások felett, automatikusan mini ötletbörzét hoz össze az idegrendszerünk arra, hogyan is bűnhődjön vagy fizessen meg a másik. Aztán ezt vagy véghezvisszük a valóságban vagy nem. Sokszor komoly elégtételt ad, ha látjuk lelki szemeink előtt, hogy a másikat egy kanna benzinnel lelocsoljuk, meggyújtjuk és hagyjuk porig égni. Nem is lenne ezzel nagy gond, ha hamarosan nem lenne lelkiismeret-furdalásunk, ahol most meg már magunkat bántjuk. Ennek oka, hogy idegrendszerünk az elképzelt és álomban megélt dolgainkra is meghozza az érzelmi és testi reakciókat. Ilyen szempontból neki mindegy, hogy a valóságban vagy csak a fejünkben történt meg.…”azért ezt csak nem kellett volna!..” – jön az első ítélet egy belső hang formájában saját magunkkal szemben. . Na, de akkor mi a megoldás? Ne pusztuljon a másik?
 


Érdemes az ítéletünk mögé nézni, tudatosítani, hogy 1: mi történt, 2: mit is érzek ebben a helyzetben, 3: mit szeretnék helyette és 4: milyen értékrendi fontosságom nem elégült ki - pedig nagyon fontos nekem. - Gyakorlatilag ez az Erőszakmentes Kommunikáció 4 alaplépése.

 

 

Szeretném egy példán bemutatni.
Az egyik tréningemen elmeséltem, hogy van egy válófélben lévő ismerősöm, aki a felesége beleegyezése nélkül odaköltöztette a barátnőjét a közös lakásukba. Többen ítélték meg az esetet aljas disznóságnak
 
   Majd a fenti szemlélet szerint, melyre az Erőszakmentes Kommunikáció is biztat bennünket, a következő párbeszéd alakult ki közöttünk.
- Megdöbbentett, amit hallottál tőlem?
- Igen, megdöbbentem, szomorú és dühös is vagyok…..
- Nem szeretnél hasonló helyzetbe kerülni?
- Egyáltalán nem. E helyett boldogságban szeretnék élni a férjemmel, mert nekem rettentően fontos a nyugalom, a megértés és a szeretet.
(ez egy példája az
empátiának, a tudatos meghallgatásnak)
A fenti rövidke párbeszéd után a következőkre kértem a hölgyet:
- Vizsgáld meg magadban, mi a különbség a között, amikor azt mondod, hogy „ez aljas disznóság” és a között, hogy „ megdöbbentem, dühös lettem és elszomorodtam, amikor hallottam a történetet, mert nem akarok hasonló helyzetbe kerülni. Szeretnék a férjemmel boldogságban élni, mert nekem nagyon fontos a párkapcsolatom a nyugalom, megértés és a szeretet.”
A hölgy válasza:
 

 

- Húúúúúúúú, ez nagyon érdekes… hm, erre nem is gondoltam. Amikor csak bíráltam a történetet, akkor olyan mintha csak sodródnék és semmit sem tehetek. Rettentő nagy a tehetetlenség érzetem és gyenge vagyok. Míg ahogy elmondtam az érzelmeimet és hogy mit szeretnék másként, valamint hogy mi a fontos nekem, akkor egyrészt megkönnyebbültem, másrészt tudatosult bennem, hogy az én kezemben van a döntés lehetősége. Most itt beszéd közben jöttem rá, hogy inkább foglalkozzak a saját dolgommal. Szinte hálát érzek az ismerősöd fele, mert rádöbbentem, a párkapcsolatom hiányosságaira. Már tudom is, hogy mit kell tennem, hogy ez egy tartalmas, örömteli kapcsolat legyen. Van egy mondat, amiért eddig ölni tudtam volna: Ha ítéletet mondasz másról, az többet árul el rólad, mint akit megítélsz. Most értettem meg a lényegét – mondta a hölgy mosolyogva. 

 

Ezzel a tudatos gondolkodással egy belső békét hozunk létre magunkban, mely békét ezután szinte mágnesként vonzunk a külvilágban.

Ahogy bent, úgy kint!

 

És végre újra értelmet nyer a fenti oly sokat hangoztatott ezoterikus mondat.

vissza az előző - FELELŐSSÉG FELVÁLLALÓS - oldalra >>>