Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 A BÖLCS BABA

 

A könyv, Dr. Aletha J. Solter világhírű svájci-amerikai fejlődéspszichológus keze nyomán látott napvilágot. A szerző 1978 óta terjeszti forradalmian új gyermeknevelési elveit. A bölcs baba című könyv ebbe enged bepillantást, hogy a szölők segítségére legyen a baba fogantatástól a gyermek két és fél éves koráig.

 
A bölcs baba (Útmutató a gyerekekhez, a fogantatástól két és fél éves korig) című könyvében azokat a bevált csecsemőgondozási és gyermeknevelési elveit ismerteti a szerző, amelyek alapvetően a babák ösztönös bölcsességére épülnek. A Dr.Solter tanítását követő szülők olyan gyerekeket nevelnek, akik okosak, együtt érzőek, kiegyensúlyozottak, erőszakmentesek és nem használnak kábítószert. Könyve hét fejezetének mindegyike egy-egy önálló témával foglalkozik, pl. a sírással, az alvással, az evéssel és a játékkal. A pszichológus nő teljesen újfajta hozzáállást képvise, amiben a kisbabákkal való együttlétet a bizalom, az empátia és a tisztelet jellemzi. Nevelési módszerével a gyermekekben nem halmozódik fel olyan feszültség, amitől hiperaktívvá vagy erőszakossá válhatnak. Bemutatja, hogy miként alakítható ki mély érzelmi kapcsolatot a gyermekünkkel, hogyan segíthetünk neki, hogy kapcsolatban maradjon a valós énjével és miként tud teljes emberré fejlődni. 
 
A könyv egyik legnagyobb értéke, hogy elmagyarázza, mi a csecsemők és kisgyerekek sírásának valódi szerepe, s miként kell azt helyesen kezelni. Ez az információ önmagában is már számtalan család életét fogja gyökeresen megváltoztatni, hiszen a csecsemő sírása gyakran kiborítja a szülőket. 
 
Az evéssel kapcsolatban többek közt egy meghökkentő kísérletet ismertet, ami ugyancsak alátámasztja a könyv címét. Három 7–9 hónapos kisbaba 6 hónapon át minden étkezéskor maga választhatott a táplálékok széles választékából. Az egyik gyenge csontozatú (angolkóros) baba önszántából rendszeresen csukamájolajat ivott, egészen addig, amíg a csontjai egészségessé nem váltak! 
    / Forrás: Agykontrollos hírlevélből /
 
" A csecsemők káprázatos tudása, amit e könyv ünnepel, korszakalkotó jelentőségű és felvillanyozó hatású. Ez a könyv - ami empirikus kutatások eredményeire és a józan észre épül - egyaránt áldás a szülők és a kivételesen szerencsés kisbabáik számára."

 

 

>>> vissza a SZI Shopba