Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


illusztrátort keresek


Kedves Érdeklődő, üdvözlöm, üdvözöllek!

 

Lassan összeáll a kézirata az új könyvemnek.

Ehhez szeretnék, kreatív, rugalmas illusztrátort találni, aki "kézzel" (digitális rajzpadot használva) készíti el az illusztrációkat az új könyvemhez!


Amikor írom ezt az oldalt, nem törekszem igazán keretbe foglalni, csak amolyan "beszélgetősre veszem" a leírást. Jelzem, hogy nem vagyok képzett az illusztrációs, képzőművészeti szakkifejezésekben, így a saját szókincsemet használom. 

A korábbi könyvemben - A CSODA nemcsak 3 napig tart - lévő illusztrációk sok közös munkát igényeltek az illusztrátorral. 1-1 illusztráció elkészülte nem egyszer sok vázlat után született meg. Nem volt egyszerű, de nagyon izgalmas, közös munka, így már van fogalmam arról, hogyan is működik ez a fajta együttműködés.

Pl, amikor az alábbi 4 illusztráció készült, még a személy tekintetének az iránya is fontos volt, hisz amikor valaki ábrándozik - tehát olyanon gondolkodik, ami még nem történt meg, akkor jobbra felfele néz, ha pedig a múltra emlékszik vissza, akkor balra felfele tekint (ha jobbkezes).

 

kalauz_01_m.tokeletesjpg.jpg

istvan-abrandozik---ligetes--1-.jpg

istvan-abrandozik---ligetes--2-.jpg

istvan-abrandozik---ligetes.jpg

Ezért előny, ha valaki ezeket is ismeri. Ha nem, erre úgy is felhívom a figyelmet, viszont, az követelmény az illusztrátortól, hogy jól ismerje az érzelmekhez tartozó megjelenítést. 
Pl, a lentebbi képen látszik, hogy a hölgy kellemetlenül és tanácstalanul érzi magát, míg a kalauz kérdőre vonja és fel van háborodva. 

Ezek azért fontosak, mert a könyvemben az érzelmek nagy hangsúlyt kapnak, mivel konfliktus kitisztázó / érzelmi blokk feloldó tréner vagyok és ezt a módszert tanítom részletesen, érthetően, szinte "szájba rágósan" (a szó jó értelmében) adom át az anyagot.

hutos-jelenet02---nem-fekete-szajureg.jpg

 A megbízást általában két féle képen adom. Az egyik, amikor egy-egy esemény "kulcs" momentumához kérek illusztrációt, úgy hogy elküldöm a tartalmat, meghatározom a kulcs momentumot, esetleg ha van konkrét elképzelésem, vagy van olyan, aminek feltétlen rajta kell lenni, azt megadom, vagy csak rábízom az illusztrátor kreativitására. >>> Ezen a linken található, egy olyan rész a könyvemből, melyből több "kulcs momentumot" adtam meg, de még is egy folyamatot mutat be az illusztrációk sorozata.

- A másik, amikor "folyamat illusztrációt" kell készíteni. A lentebbi 2 illusztráció úgy készült, hogy elküldtem a tartalom azon részét, amihez illusztrációt szerettem volna és íme, ezt a 2 ötletes variációt kaptam vissza! Ez teljes mértékben az illusztrátor kreativitása volt. Itt is megfigyelhető különböző érzelem.

>>> Itt olvasható a történet amit elküldtem.

emk-01---szines.jpg

emk-02--szines.jpg

 

E mellett van olyan jelenet illusztráció, amikor párhuzamosan futó eseményt rögzítünk. Pl, az alábbi: telefon, e-mailozás... Ez a megoldás nekem nagyon tetszett anno. Biztosan van más megoldás is ennek a kifejezésére, így a majdani illusztrátor kreativitásán múlik, hogy mivel tud még meglepni, megismertetni.

istvan-abrandozik---ligetes--3-.jpg

joga-oktato---vegleges.jpg

 ***

Mivel már adtam ki könyvet, van gyakorlatom a folyamatban, viszont mivel "csak" egykönyvet adtam ki, ezért csak egy féle tapasztalatom van,  így ebből merítek:

Nos, az előző könyvemnél, - A CSODA nem csak 3 napig tart -  a folyamat úgy zajlott, hogy elküldtem egy részletet a könyvből, és ahhoz kaptam 3 színezettlen rajzot, ahonnan el tudtam dönteni, hogy melyik stílusban fogom kérni az illusztrációkat. Aztán ezeket megkaptam színezve is.

minta-03-fekete-feher.jpg

kalauz_szines-01--2-.jpg

kalauz_szines-02--3-.jpg

... és végilis ezt a sítlust választottam:

hutos-jelenet02---nem-fekete-szajureg.jpg

***

Az alábbi illusztrációhoz küldtem a gyerekeimről fotót, mert a történet rólunk szólt és szerettem volna, ha ez is visszatükröződik:

kalauz_02e.jpg

 A Facebookon, amikor megosztottam, hogy ILLUSZTRÁTOR KERESTETIK, jó néhányan jelentkeztek és kérték a részleteket.

Ezt most alább közlöm, hogy aki komolyan érdeklődik, az el tudja dönteni, hogy meg tud-e felelni a követelményeknek és szeretné-e a közös munkát, valamint milyen egyéb tényezőket kell figyelmebe venni és ezzel együtt tudja-e vállalni a megbízást?

Lentebb a linken küldök egy történetet, melynél meghatározom a kulcs momentumot és ugyan ehhez a történethez fogok egy  >>>hasonló folyamat illusztrációt kérni, mint amit itt találsz.

>>> ugrás a történethez, amihez az illusztrációt kell készíteni

Nos, sok minden még képlékeny. Konkrétan még nem tudom pontosan meghatározni, hogy hány illusztrációra lesz szükségem. Előre láthatólag 20 és 40 db között. Fejezetenként, példánként ill történetenként fogunk haladni. Ahogy egyet le tudok zárni, áttérünk a következőre.

Először is egy stílus mintát kérek, legalább 3 variációt. Abból tudom eldönteni, hogy illik-e az én lelki világomhoz és jól visszaadja-e, amit át szeretnék adni az olvasónak.

Ez után következik a színezés és ezt követően döntök, hogy kivel fogok együtt dolgozni. Így azt kérem, hogy olyan illusztrátor jelentkezzen, aki időben rugalmas és semmilyen ellenérzése nincs, azokkal amit itt leírok, mert csak akkor tudunk gördülékenyen együtt dolgozni. Ez azt jelenti, hogy 1-1 fejezet kidolgozása lehet, hogy dömping munka lesz, tehát egymás után gyorsan el kell készülni, míg lendületben vagyunk. Aztán jön a következő fejezet. Mivel elég hektikusan dolgozom, a tréningeim is dömping jelleggel vannak, időről időre elfoglalt vagyok, majd pedig van szabad időm. Ezt jó lenne, ha össze tudnánk hangolni. Sokszor éjszaka is érdemes dolgozni, legalábbis azt tapasztaltam, hogy akik ilyennel foglalkoznak, szívesen dolgoznak későn is, amikor már minden elcsendesült.

Amikor megkapom a rajzokat és ha azzal minden rendben, akkor lehet színezni. Ha nem olyan, amit szeretnék, akkor vagy korrigálni kell, vagy újat szükséges készíteni. Ilyenkor nagy segítség, ha össze tudunk a számítógépen kapcsolódni egy megosztással, ahol az egér kurzorával meg tudom mutogatni, hogy hol szükséges a változtatás.

Ez nagyon fontos! Ugyanis ha más ügyben dolgozom designer-rel, akkor ha ezt nem tudjuk megoldnai, akkor hosszúra nyúlik az idő, amíg leírom, hogy mit és potosan hol is van az az aprócska részlet, amin változtatni kellene és nagyon nem szeretném egyikünk idejét sem rabolni, különösen az enyémet nem , ugyanis a felesleges dolgok nagyon elveszik a lelkesedésem, amit aztán nagyon nehéz visszaépítenem.

Az illusztrációknak olyan mindőségben és formákban kell majd a véglegesítés során lenni, ami alkalmas nyomdai munkára. Ez nem tudom egyébként mit jelent, az előzőnél az illusztrátor tudta, meg amúgy is a tördelővel összekapcsoltam és ők megbeszélték, de ha fontos rákérdezek.

Díjazás:


A kész illusztrációkat díjazás ellenében veszem át, melyre a jelentkezőktől árajánlatot is kérhetnék, de muszáj jeleznem, hogy 5.000 Ft a maximum, amit illusztrációnként fizetni tudok. (természetesen a vázlatokért, és az el nem fogadott illusztrációkért nem jár díjazás)

A kész könyvből természetesen adok tisztelet példány saját részre, valamint amit fel tud használni referenciaként is.

A könyvhöz már van néhány illusztrációm, melyeket még nem döntöttem el, hogy felhasználom-e, vagy mind egységes lesz.

Az illusztrációk, onnantól, hogy a díját kifizetem, a saját tulajdonomba kerül.

Milyen NE legyen?

- nem szeretnék túlzott torzításokat.

- nem szeretem az ijjesztő illusztrációkat.

- ne legyen túl sötét, inkább a világosabb és vidám színeket kedvelem.

A könyv illusztrációinak elkészítésének határideje:

Ahogy korábban említettem, fejezetenként haladunk. Ahogy az illusztrátor elnyerte a munkát, akkor azonnal kezdünk, fejezetről fejezetre haladva. Záros határidő nincs.

Aki most nem, de a munkája olyan, amivel el tudom képzelni az együttműködést, akkor az előadásaim anyagához - ami majdnem olyan, mintha egy kisebb könyvhöz vagy munkafüzethez kellene illusztrációkat készíteni - tudunk még együtt dolgozni.

Remélem, hogy mindenre kitértem, de ha nem, akkor kérem, hogy a hozzászólásoknál tedd fel / tegye fel a kérdését! 

A rajzokat kérem feltenni a google drive-re, és a sziakademia.illusztrator(kukac)gmail.com-ra elküldeni a hozzáférést és a kísérő levelet.

 

Mi történik azokkal az illusztrációkkal, amik nem nyernek?

Nem használom fel őket, viszont aki kéri, annak felteszem a facebook oldalalmra, ahol majdnem 5.000 ismerősöm van és aki kéri, annak az elérhetőségét is kiteszem, hogy aki illusztrátort keres, az fel tudja venni a jelentkezőkkel a kapcsolatot. Így a jelentkezésbe ezt is kérem kiírni, hogy ezzel a lehetőséggel ki szeretne élni?

 

Ha mégis olyan, ami tfel tudok valamelyik anyagomhoz (pl, hírlevélhez hasznáni) azt természetesen kifizetem.l

Csoda szép és eredményes napot kívánok!
 

Szabó Ilona - Ica

sziakademia.illusztrator(kukac)gmail.com