Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 A MEMÓRIA FOGAS kifejezést az Agykontroll-ból jól ismerjük.

Amikor Agykontrollt végeztem, nagyon megtetszett a módszer. A kényelmi zónámból nézve, fáradtságos volt a "fogasok" megjegyzése. Ezért tovább fejlesztettem ezt a nagyszerű "eszközt", mely egy kicsit gyorsabbá teszi azon dolgok megjegyzését, melyekhez nem sok motivációm és pozitív érzésem van.

Most bemutatok egy 12 "akasztós" MEMÓRIA FOGAST. Bárki elkészítheti magának, hisz "hozott anyagból" dolgozunk .

A MEMÓRIA FOGAS LÉNYEGE, hogy valamit valamivel össze fogunk kötni.
Na DE ne ijedj, meg, semmilyen komoly gondolkozásra nem foglak rávenni, hisz’ „hozott anyagból” fogunk fogasokat „készíteni”.

A beszéd helyett, gyorsan megmutatom egy példában.

12 ilyen fogast ígértem.
Mi is az a 12 dolog, amit minden féle tanulás nélkül tudunk?
Pl: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 

Mi lehet még?
Pl: január, február, március, stb…

Na, eddig már meg is volnánk 

Nézzünk csak 3 dolgot, amit meg kell jegyeznünk:

1: Elhatározom, hogy burgonyasalátát fogok készíteni és ahhoz vennem kellene: burgonyát, hagymát, meg tejfölt (ez eddig EGY-nek számít). 

2: Aztán azt mondja a párom, hogy ha munkából jövök hazafele, akkor ugorjak már be a Tesco-ba és vegyek a kutyának egy karton konzervet (ez a MÁSODIK)

 3: ...és ha már úgy is ott vagyok, akkor adjam be a cipőjét megsarkaltatnia a cipészhez (ez a HARMADIK).

Lássuk csak:

Első hónapunk a január.

Mivel január az első hónap, erről megjegyezzük, hogy ez az első feladatunk.

Ez után jön az ami most így ELSŐ alkalommal egy kis gondolkodást fog igényelni, de nagyon gyors lesz.

Mi az a nagyon jó emlék, ami a januárról eszedbe jut egyből?
Olyat kell találnod, ami teljesen biztos, hogy ha álmodból keltenek fel, akkor is fogsz rá emlékezi. Ne gondolkozz sokáig, hogy talán ez... vagy talán az...  Azt válaszd ami egyből eszedbe jutott.

Lehet ez az első csók, vagy az első síelés amikor már meg is tanultad és nagyon élvezted. A munkába állásod vagy amikor emlékezetesen ki tudtál állni magadért.

Vagy a gyermeked születése, édesanyád névnapja, apukád születés napja. 

N
agyon fontos!

Csak pozitív emlékeid lehetnek a képhez, hisz ezt a MEMÓRIA FOGAST szinte minden nap tudod használni. Ezzel is elősegítjük, hogy egy kicsit jobb kedvünk legyen, az emléket élővéve.
Ha sikerül olyan képet találnod, amely jó lenne, ha többször is megismétlődne az életedben, akkor ha sokat használod ezt a módszert, nagy figyelem energiát irányítasz rá és ezzel is segíted megteremteni, azokat az érzéseket újra, amiket akkor éreztél.

Folyassuk a példát!

Mondjuk neked január 1-én van a születésnapod. A 18. éppen nagyon emlékezetes, mert akkor ihattál először alkoholt és az elő estéje Szilveszter volt. Éjfélkor a nyakadban a színes szalagokkal, pezsgővel búcsúztattátok az Ó évet és azonnal utána koccintottatok a születés napodra. Ott volt még a trombita, meg a újévi cukor malac...

A második hónapunk a február. Ekkor szintén bármi történhetett, de neked mondjuk egy farsangi élményed van, amikor Zorrónak / Álom tündérnek öltöztél és te lettél az első. És még a tombolán is nyertél. A lényeg, hogy ha február, akkor ez az emlék fog eszedbe jutni, ha álmodból keltenek is fel.

A harmadik hónapunk a március. Mondjuk, semmi nem történt ekkor. DE nőnap ekkor van. Bizony, március 8-án. Nekem erről az jut eszembe, hogy 10 éves voltam és nőnapkor egy osztálytársam kisfiú, meghívott moziba és az Árvácskát néztük... És amikor kijöttünk a moziból volt ott az utcán egy néni aki hóvirágot árult és a kisfiú vett nekem egy csokorral nőnapra. A fiú nevére már nem emlékszem, de arra igen, hogy melegem lett amikor ide adta a virágot. Rettentően örültem, hisz ez volt az első csokor amit egy fiútól kaptam. Húúúú, még most is melegem lett, ahogy rágondoltam. Ilyet keress, amihez érzelem is van!

Nézzük az összekötéseket:

1: Elhatározom, hogy burgonyasalátát fogok készíteni és ahhoz vennem kellene: burgonyát, hagymát, meg tejfölt (ez eddig EGY-nek számít). 

Január. Mi is történt? - Igen a szülinap, meg Szilveszter. -Mit is kell megjegyeznem? - Burgonya sali, piac, hagyma, burgony, tejföl.
Hogyan lehet ezt összekötni?

Innen a MEMÓRIA FOGAS AGYKONTROL által meghatározott szabályok az érvényesek. Minél kacifántosabb, meghökkentőbb legyen, az idegrendszer annál inkább meg tudja jegyezni.

Összekötés:

... igen, Szilveszter és a szülinapom utáni pezsgőzés után, mindig jól esik a gyomromnak, ha valamilyen tejfölös étellel simogatom belülről. Erre pont alkalmas lenne egy kis burgonya sali.  A piacon meg be tudok szerezni hozzá mindent. Burgonya, hagyma, tejfől.

2: Aztán azt mondja a párom, hogy ha munkából jövök hazafele, akkor ugorjak már be a Tesco-ba és vegyek a kutyának egy karton csirkés konzervet (ez a MÁSODIK)

Február. Mi is történt? - Igen a farsang... hm az a bizonyos farsang. -Mit is kell megjegyeznem? - Tesco, csirkés kutya kaja.
Hogyan lehet ezt összekötni?

Összekötés:

... Farsang, álom tündér vagyok. Látom, hogy a kutyusom azt álmodja, hogy csirkés kutyakaját viszek neki. Csahol, szalad felém, a nyakamba ugrik és megkérdezi: édes gazdim, vettél nekem csirkés kutyakaját?? - végül is álom tündér vagyok, bármilyen álmot hozhatok a kutyusomnak.

 3: ...és ha már úgy is ott vagyok, akkor adjam be a cipőjét megsarkaltatnia a cipészhez (ez a HARMADIK).

Március. Mi is történt? - Igen, nőnap, Árvácska, hóvirág, ja és életem első pusziját is akkor kaptam az arcomra... -Mit is kell megjegyeznem? - Párom cipőjét megsarkaltatni.
Hogyan lehet ezt összekötni?

Összekötés:

Az első puszi után, akár el is mehettünk volna sétálni. Valószínü, hogy szerettem volna még egy puszit, de a fiú szégyellős, ezért sokáig kell sétálnunk. Talán még a cipője sarka is  fog kopni.... Hm.. de milyen jó, hogy a Tesco-ban van cipész....

Nos, találd meg a saját történetedet. 
Tégy gyorsan egy próbát az első hárommal, aztán dolgozd ki a többit is. 
Meglátod nagyon fogod élvezni.
És örökre megjegyzed ezeket a tröténeteket.

Van aki arra használja, hogy ha kocsiban hívják és meg kell jegyeznie dolgokat és nem tud jegyzetelni, akkor erre a kis fogasra pakolgatja.

Aztán ha megunod januártól használni, légy kreatív és használd júliustól.

Jó szórakozást kívánok és ha van kedved, lentebb oszd meg a történetedet mással is.

Kérlek, hogy ezt a linket mentsd el, mert ez nem férhető hozzá másként.