Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tükör gyakorlatok során mindig magunkkal dolgozunk, viszont legtöbbször egy "kint" látott dolog fogja felhívni erre a figyelmünket. Ezeket nevezzük TÜKRÖKNEK.

A TÜKÖR gyakorlat személynél: pl. ha anyukámban bírálom azt, hogy kishitű, ez az én kishitűségemet tükrözi.

Ekkor megszólítom azt a részemet, amelyik felelős azért, hogy anyukám kishitű.

Ezzel a résszel dolgozva anyukámat is meg fogom érteni és nem fogom bírálni tovább, így a kettőnk viszonya változik, mert már egy más minőségű kapcsolat lesz közöttünk, már nem leszünk szeparáltak ebben a témában egymástól.

Ha anyukámat bíráltam a kishitűségéért, valószínüleg nem csak anyukám kishitűségével volt gondom, henem bárkiével. Így a gyakorlat tágabb következménye, hogy a kishitűek tábora, ezentúl nem fog olyan mértékben vagy egyáltalán érinteni. E mellett hozhat sorsfordító felismeréseket.

Tükör gyakorlat ESEMÉNYRE: itt azt a részünket kérjük, aki azért a bizonyos esemény kialakulásáért felelős. A többi ugyanaz, mint a SZEMÉLYNÉL.
Eredménye ( ha nem kapcsolódik hozzá más történés), hogy az esemény, amit meg szeretett volna számunkra tapasztalni valamit, hogy az által juttasson hozzá bennünket valamilyen mély szinten egy fontos, fontossághoz: pl. megértés, bizalom, csend, béke, szeretet, stb., már nem kell ezt az utat végig vinnie újra, és újra. Nem lesz már az eseményre szükség, mert a gyakorlat során meg fogja tapasztalni ezeket fontosságokat és meg fogja tudni nekünk ezt adni.

Tükör gyakorlat belső hangra, belső beszédre:  van úgy hogy van egy hang a fejünkben és évek, évtizedek óta ugyanazt mondja. Ilyenkor őt szólítjuk, akié ez a belső hang, aki eddig beszélt hozzánk. A többi ugyanaz, mint a SZEMÉLYNÉL.

Tükör gyakorlat belső EGÓ tulajdonságra: pl: kishitűség, féltékenység, önbecsülés hiány, kegyetlenség, stb.

Szólítjuk ezt a részünket, amelyik ezekért a belső egó tulajdonságainkért felelősek. A többi ugyanaz, mint a SZEMÉLYNÉL. Eredménye: nem lesz már szükséges ezeket a tulajdonságokat olyan erősen megélni, legtöbbször, ha nincs hozzá kapcsolódó más tulajdonság vagy fontosság, amit ki szeretne elégíteni, akkor eltűnik.