Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikor válhat nevetségessé az EMK használata? - EMK könyv részlet

Kedves leendő Illusztrátor munkatársam!

 

Az alábbi rész a könyvemből való.  

Lentebb van 4 sárgával kihúzott rész, ahhoz kérek egy "folyamat illusztrációt", majd a 4-ből az elsőt kiválasztva külön egy illusztrációt. 

Az egész részt szükséges végig olvasni, hisz az adja meg a háttér információkat.

 

"... a korábban ismertetett 1-től, 10-es skálán, ha a 7-es fölött vagyunk, ahol megjelenik a düh, harag, mérgesség, gyűlölet, - ilyenkor mondjuk, hogy el- vagy, beborul az agyunk - nevetségessé válik az EMK használata. 

Nézzünk meg egy példát!

Két napos konferenciára megyek és előtte megbeszéljük a férjemmel, hogy nagyon siessek vissza, mert egy izgalmas vacsorával vár haza, hisz a 3. házassági évfordulónk lesz. Nagyon boldog vagyok és valóban alig várom, hogy hazaérjek. 

A konferencián, kellemes meglepetésben van részem. Közlik, hogy nagyon jól haladtunk az anyaggal késő délutánra be is fejezzük. Izgatott vagyok és úgy döntök, hogy még ma hazamegyek és meglepem a kedvesem!

Sikerült! Ahogy beléptem a lakásba, máris valami gyanusat tapasztaltam. A nappaliban a földön egy melltartó és egy tanga, ami nem az enyém... a hálószobából pedig különös hangokra lettem figyelmes! 

       És akkor most álljunk meg egy kicsit és nézzük meg, hogy nem EMK-an, - tehát, ahogy egyébként tennénk -, mit is mondanánk? Vagy inkább ordítanánk?!

- Te szemétláda! Nem szégyelled magad? Kit hoztál te a hitvesi ágyunkba? Így készülsz a 3. házassági évfordulónkra???!! Azonnal szedd a holmidat és takarodj a ribancddal együtt, lehetőleg az ablakon keresztül! 

 

No és nézzük, hogy az EMK 4 alaplépése mit is kér tőlünk?

1: tényszerűen tárjuk fel az eseményeket, amibe nem lehet belekötni! Ne bíráljunk, ne véleményezzünk, ne hasonlítgassunk össze!

2: Fejezzük ki az érzelmeinket

3: Fejezzük ki a szükségleteinket,

4: és egy azonnal teljesíthető kéréssel fejezzük be, nehogy bűntudatot okozzunk a másikban!

Ha egy hasonló helyzetben dühösek vagyunk, akkor ezt megfogalmazhatjuk az EMK-val, de nevetségessé válik.

Lássuk csak!

1: Tényszerűen tárjuk fel az eseményeket, amibe nem lehet belekötni! Ne bíráljunk, ne véleményezzünk, ne hasonlítgassunk össze!

"Szívem, ahogy beléptem a hálószobába, azt látom, hogy nem én fekszem melletted, hisz én barna vagyok, és 75-ös melltartót használok, míg a hölgy melletted szőke és a melltartó, amit kint találtam a földön, abba 90-es méret van beleírva!...

2: fejezzük ki az érzelmeinket!

... Nagyon el vagyok keseredve, dühös és csalódott is vagyok, valamint ölni vágyás is felmerült bennem...

3: fejezzük ki a szükségleteinket!

... mert nekem nagyon fontos a bizalom, az adott szó, az őszinteség, a szeretet, a biztonság és a hűség!...

4: és egy azonnal teljesíthető kéréssel fejezzük be, nehogy bűntudatot okozzunk a másikban!

...  ezért most azt kérem tőled, hogy szedd össze a ruháidat, dobáld ki az ablakon a hölggyel együtt, és ugordj utána te is!"

 

Mint láthatjuk, életszerütlen és kissé nevetségessé is vált ez a fajta kommunikáció, ebben a helyzetben!