Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


raku kerámia

 

 

A raku egy japán kerámia égetési technika, amely körülbelül 500 évesmúltra tekinthet vissza. Eredetileg a raku edények, pontosabban teás csészék használatához, a tea szertartásokhoz fűződik. Egy Csódzsiró nevezetű tetőcserépműves készített először ilyen kerámiát, aki szegénysége miatt kis kemencéjének kapacitását növelte azzal, hogy izzó állapotban vette ki az edényeket, majd földdel takargatta, vagy vízbe tette őket, vagy hagytagyta kihűlni a levegőn, hogy újabbat rakhasson a helyükbe.

Az így készült tárgyak elnevezése raku, amely értelemszerű fordításban “a ráérő idő élvezete” a teaszertartás edények, csészék formák, színek és fények,  amelyek a természet színei, hangulata, nyugalma. ..

Időben az 1500-as évek, amikor Magyarország 3 részre, Japán több száz tartományra, s egy jóízlésű shogun, aki a Csódzsíró csészéire rátalált, s meglátta benne azt az eredeti japán esztétikát, ami a kínai ellentéte, ami a letisztultság  a nyugalom szépsége ..A ZEN..  a japán kerámia kultura indulását jelentette.

 

 

>>> vissza a SZI Shopba