Nyugtatóbor, szív bor, zellerbor

Az alábbi írást a következő honlapról vettem át, mert ennél jobban nem tudtam volna én sem leírni. Mindenesetre időnként elkészítem és érzem jótékony hatását és ezt szerettem volna megosztani Veled!

Az ókori gondolkodás egyik tétele, hogy ha a bor alkalmas az istenekkel való „társalgásra", akkor alkalmas az ember fizikai és szellemi jólétének, egyensúlyának és az egészségének a biztosítására is. Az antik görögök a bor isteni tulajdonságokat rejtő misztériu­mát összekapcsolták az egészség és a hosszú élet titkával.

Hippokratész, akit joggal neveznek az európai orvostudományok atyjának, Kr. e. 5. században a bort pharmakonnak, vagyis gyógyszernek nevezte. Véleménye szerint a mér­tékkel fogyasztott bor a legjobb és a leghatékonyabb egészségmegőrző szer, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pharmakon jelentése kettős: a gyógyszer mellett a mérget is jelöli, azaz a bor mértéktelen fogyasz­tása a szervezet mérgévé válhat.

A legújabb orvostudományi kutatások megerősítik Hippokratész ezen állás­pontját és bizonyítják, hogy a mérsékelt borfogyasztásnak valóban vannak előnyös hatásai az egészség megőrzésében, különösen a szív- és érrendszeri beteg­ségek megelőzésében. Tartsuk tehát szem előtt a következő mondást a borról: „…az egészségesnek a mértékletesség, a betegnek az orvos parancsai szerint kell élnie vele.”


Az ókori Caius Plinius Gyógyszerek készítése borból és termesztett fákról írott könyve után, Pápai Pariz Ferenc Pax Corporisa foglalja össze magyar nyelven a leggyakoribb betegségeket és a rájuk vonatkozó gyógymódokat. Az írásos forrásokon túl a füvesasszonyok világából sok gyógyító, mágikus recept maradt ránk. Ezek a népi gyógymódok évszázadokon át öröklődtek, miközben magukba olvasztották az éppen aktuális világnézeti, vallási szokásokat. A bor az egyik olyan összetevő, mely rengeteg receptben olvasható. Az újkor célja a gyógyszerek jobbá tétele lett átvéve a hasznosat a régi gyógymódokból, és elvetve a haszontalant. Mára korszerű módszerekkel vonják ki a gyógyhatású anyagot a növényekből, ugyanakkor bizonyos területeken a bor önmagában is megmaradt, mint gyógyító szer.

A szakemberek elsősorban a borok terápiás alkalmazási területei közül a bor szív- és érrendszerre gyakorolt hatását emelik ki. „…manapság a tokaji borból készíthető szívgyógyszerrel foglalkozó kísérletek keltik a legnagyobb nemzetközi érdeklődést.” (Százoldalas, 1995/3.) Mindemellett a bor terápiás alkalmazásának másik nagy területe a bornak az étvágyra, emésztésre, gyomor- és bélműködésére gyakorolt kedvező hatása. A gyomorsavhiányban szenvedőknek nagyobb savtartalmú, száraz, savanykás borokat ajánlanak, ezáltal könnyebbé válik a zsírok és fehérjék emésztése. A vörösborok csersavtartalma csökkenti a fokozott bélműködést, illetve a borban fellehető ásványi anyagok kedvező hatással vannak a szervezetre. Ezeken kívül még számos területe van még a bor gyógyászati célra történő felhasználásának, úgymint: idegbetegségek, cukorbetegség stb.

Az alábbiakban néhány receptet olvashatnak, melyek kifejezetten gyógyhatásúak az emberi szervezet számára.

Nyugtató bor

Két liter LILKI Kunsági Muscat Ottonelben egy hétig áztatunk 1 nagy csokor frissen szedett citromfüvet és 3-4 ágacska rozmaringot felaprítva. Leszűrjük, finoman kinyomkodjuk és a szűrletet kisebb üvegekbe palackozzuk. Szükség esetén esténként, lefekvés előtt fogyasztunk egy-egy pohárkával. Kiváló természetes nyugtató, altatószer.


Szívbor

Egy liter LILKI Tokaji Félédes Hárslevelű borba 10 szál petrezselymet és egy evőkanál ecetet teszünk, kis lángon forralásig hevítjük és 10 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk (de nem forraljuk). Vigyázzunk, mert habzik. Hozzáteszünk 30 dkg mézet és még 4-5 percig ugyanazon a hőmérsékleten tartjuk. Utána leszűrjük, és üvegbe töltjük. Szívre, érrendszerre ható, erősítő gyógybor.


Zellerbor

Egy nagy zellergumót megtisztítunk, lereszelünk, 2 szál zellerlevelet a száráról letépkedünk és beáztatjuk 2 liter LILKI Kunsági Félédes Muscat Ottonelbe. Öt nap múlva leszűrjük, és naponta 2-3 pohárkával fogyasztunk belőle. Általános erősítő és enyhe vízhajtó hatású. (Különösen a férfierőre hat kedvezően.)

forrás: https://www.lilki-hungary.com/_egesz.html