Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

nyomtatható változat >>>

Ezt a gyakorlatot használhatod két esetben is:
1. esetben:  Ha Te, vagy egy részed még gyászban van a volt pároddal kapcsolatban, aki ugyan nem halt meg, de már nincs remény, arra, hogy összejöjjetek és ezt tudomásul is vetted! (ha nem vetted tudomásul, akkor a fenti függőség feloldást végezd el!)

2. esetben:  Ha Te, vagy egy részed még gyászban van a szeretted elvesztése kapcsán, de már tudomásul vetted, hogy meghalt és nem lesz többet az életedben, de még hiányzik és egy kicsit fáj. (ha ettől erősebb a gyászod, valószínüleg még nem telt el a gyász év. Ilyenkor nézd meg az egyéb érzéseidet: düh / harag az elhunytra, vagy az orvosra, vagy másokra, esetleg a Sorsra, vagy Istenre: ekkor a 10-es düh feloldót végezd el arra akire haragszol! És mindenképp hallgasd meg a webkonferenciák hanganyagai közül a gyász témát.
Itt hadd említsem meg, hogy GYÁSZ feldolgozásának elsajátítását tanulhatod meg és gyakorolhatod be a következő hétvégén

Legközelebb a 8 hónapos NAGY SZI Akadémián tanítom.
>>> megnézem a programjaidat!

 

Ha először végzed a gyakorlatot, akkor tudd, hogy szükséged lesz egy képzeletbeli SEGÍTŐRE. Ő az, akinek a határtalan bölcsességében és tudásában megbízol. Lehet létező példakép, mitikus, képzeletbeli személy vagy valamelyik Szent. Akár megszemélyesítheted a BELSŐ BÖLCSESSÉGEDET vagy a MINDENTUDÁST.
 
Tehát van egy részed, aki még mindig gyászban van a volt párod elvesztése miatt …, akinek még mindig hiányzik valami, a régi kapcsolatból. Ez a részed valószínűleg sok jót is megélt anno ebben a kapcsolatban és még nem tudta mással pótolni ezt a hiányt.
 
Gyakorlat
 1. Tehát a volt párodat gyászoló résszel fogunk dolgozni. Kit gyászol ez a részed?
  (1-es) @ ……………………………………………………………………….
Hol állsz az alábbi érzelmi létrán a témával kapcsolatban? Húzd alá! (több is lehet)
 

 

gyak előtt
gyak után
ÉRZELMI LÉTRA ( KÉRD ÉS MEGADATIK c. könyv érzelmi skálának nevezi – író: Esther és Jerry Hicks – Édesvíz kiadó)
 1
 1
Boldogság, tudás, magabiztosság, szabadság, szeretet, nagyrabecsülés, harmónia, béke
 2
 2
Szenvedély
 3
 3
Lelkesedés, öröm, elragadtatás
 4
 4
Örömteli várakozás, hit
 5
 5
Derűlátás
 6
 6
Remény
 7
 7
Belenyugvás
 8
 8
Unalom
 9
 9
Borúlátás
10
10
Türelmetlenség, kielégületlenség, bosszankodás
11
11
Legyőzöttség érzete
12
12
Csalódottság
13
13
Kétség
14
14
Aggodalom
15
15
Mások hibáztatása
16
16
Elbizonytalanodás
17
17
Harag
18
18
Bosszúvágy
19
19
Düh, gyűlölet
20
20
Irigység
21
21
Bűntudat, önbecsülés hiánya, fenyegetettség érzete
22
22
Tehetetlenség, elkeseredettség, fájdalom, kétségbeesés, szorongás
 
 1. Kérd meg azt a Részed, amelyik a volt párodat, (1-es) @ …………………………………………………………………....…….…… még mindig gyászolja, hogy jelentkezzen, mutassa meg, hogy hol lakik benned!
 
 1. Figyelj befele és engedd meg, hogy jelentkezzen! A tested bármely részéről jöhet egy jel, egy érzés …… akár egy nyomás vagy lüktetés esetleg más formában ¹¹¹¹¹¹ Hol lakik az a rész benned, amelyik a volt párodat gyászolja?
 
@ ……………………………………………………………………….
 
(Ha nem jelentkezik, akkor mondd: VANNAK OLYAN RÉSZEINK, AKIKET MÁR ANNYISZOR ELNYOMTUNK, HOGY MEGFÉLEMLÍTVE ÉRZIK MAGUKAT ÉS NEM MERNEK JELENTKEZNI. HA MERNE JELENTKEZNI EZ A RÉSZED, AKKOR VAJON HOL JELENTKEZNE? PRÓBÁLD MEGTIPPELNI! ESETLEG KÖZBEN JELENTKEZETT EGY NAGYON GYENGE JEL IS ÉRKEZHETETT. HOL IS LEHET Ő?)
 
 1.  (Értem.) Köszönd meg, hogy jelentkezett és kérd meg, hogy erősítse meg, hogy valóban Ő az, aki Őt, (1-es) @ ……………………………………………………………………….-t gyászolja, aki felelős azért, hogy Te még mindig gyászban vagy és még mindig fáj a hiánya.
 
 1. (Nagyon jó) Köszönd meg neki!
 
 1. Tedd a kezed oda, ahol a rész lakik benned! Kérlek, hogy köszöntsd őt és biztosítsd afelől, hogy tudod, szándéka egyébként jó feléd és tiszta!
 
 1. Most elveheted a kezed, ezzel megnyitva a teret számára, kérd meg ezt a részed, hogy valamely személy képében - aki akár lehetsz te is, vagy bárki más -, jelenjen meg. Úgy jelenjen meg, hogy láthasd őt tisztán. Kinek vagy minek a képében jelent meg?
(7-es) @ ……………………………………………………………………….
 
 1. Kérlek, mondd el, hogy, hogy néz ki, milyen a tartása és hol helyezkedik el hozzád képest?
 
@ ………………………………………………..…………………………….
 
 1. Nézz rá, és köszöntsd most így is, hogy már látod! Van úgy, hogy a még mindig gyászban lévő rész nem akar ilyenkor figyelni, mert fél, hogy elveszít valamit vagy nem tud még, mert keres még valamit …
Szóval köszöntsd őt, még egyszer! Hogyan fogadta?
 
@ …………………………………………..………………………………….
 
 1. Nagyon jó ….. Most, hogy látod Őt, mit gondolsz, ismerted már korábban is ezt a Részed vagy csak most tudatosult benned először, hogy Ő létezik, mint Részed?
 
 1. Kérj tőle elnézést, hogy eddig nem fordítottál rá kellő figyelmet! 
  „Kérlek, ne haragudj rám, hogy eddig nem figyeltem rád eléggé!” ¹¹¹¹¹¹
  • Figyeld Őt … Hogyan fogadta? Egyáltalán fogadta-e?
   (Hagyd, hogy elmondja Társad.) 
 2. Most akár újra kérhetsz tőle bocsánatot:
  „Kérlek, bocsásd meg ….. Kérlek, bocsáss meg, hogy eddig nem figyeltem rád kellőképpen, úgy, ahogyan Te szeretted volna!” ¹¹¹¹¹¹
  • Figyeld Őt! … Hogyan fogadta??
   (Hagyd, hogy elmondja Társad.)
 3. Most még egyszer: „Kérlek, bocsásd meg ….. Kérlek, bocsáss meg, hogy eddig nem figyeltem rád kellőképpen, úgy, ahogyan Te szeretted volna!” ¹¹¹¹¹¹
o        Figyeld Őt! … Hogyan fogadta??
(Hagyd, hogy elmondja Társad.)

 
14. Most tekints a volt párodat gyászoló Részedre, aki (a 7-es) @ ……………………… képében jelent meg és beszélj a kisugárzásáról, tartásáról!
 
 1. Nagyon jó …. Vajon milyen negatív érzései lehetnek egy ilyen lénynek, akinek ilyen a tartása, ilyen a kisugárzása? Kezdd a jó érzésekkel, ha van ilyen, aztán beszélj a mögötte meghúzódó negatívokról! Milyen fájdalmai lehetnek?
 
@ ……………………………………………………………………….
Milyen negatív érzései lehetnek még?
@ …………………………….……………………….
 
(Ha kitisztáztatok párat, akkor szép lassan olvasd fel társadnak a következő ötleteket!)
 
  • Szomorúság, bánat, megkeseredettség, boldogtalanság?
  • Félelem, idegesség, önbizalom hiány, bizonytalanság?
  • Hogy látod Őt? Elfáradt, belefáradt vagy megtört?
  • Erőtlen, beletörődött, elkeseredett?
  • Becsapott, alulmotivált, rémült, megbántott, céltalan, árva, depressziós, felháborodott, dühös, tehetetlen, közönyös?
  • Csalódott? Talajvesztett? Létbizonytalan? 
 1. Mit gondolsz, milyen hiánya lehet? Mely szükséglete vagy fontossága nincs kielégítve? Mi szenvedhetett neki csorbát?
@ ……………………………………………………………………….
 

(Ha kitisztáztatok párat, akkor szép lassan olvasd fel társadnak a következő ötleteket!)

Talán a figyelem, szeretet, tisztelet, társaság, értékesen együtt töltött idő, nyugalom, életkedv, harmónia, derű, szabadság, a pihenés, tudásvágy, hit, önbizalom, megbecsülés, fontosság, felszabadultság, bölcsesség, megbecsülés?

 1. Tehát azt mondod, hogy fontos lenne neki a (16)
 
@ ……………………………………………………………………….
@ ……………………………………………………………………….
Most újra mondd el, milyen a tartása, kisugárzása?
@ ……………………………………………………………………….
 
 1. Most ahogy nézed a volt párod, (1-est) @ ……………………………………………… még mindig GYÁSZ-oló RÉSZED, találd ki, hogy hogyan, mi módon lehetne neki kielégíteni az fontosságait és szükségleteit? Mi adná meg neki ezt? Mi tetszene neki a legjobban? …. Bármi az, csak engedd, hogy megkapja! Hisz Ő a Te részed, bárki képében is jelent meg.
Ha pl. az együtt töltött idő, akkor engedd meg neki, hogy a neki megfelelő módon, csak vele legyen, töltődjön a közelségéből, esetleg tudásából, tapasztalataiból, töltődjön.

Nézd meg, mi hiányzik még neki, hogy a gyász fenn áll? Talán együtt nyaralni, utazni, empatikusan beszélgetni, sportolni, családban, gyerekekkel lenni, dolgozni, felfedezni?

Vagy hogy csak figyeljen rád? Vagy csak szeretnéd őt megismerni, tudatosan vagy lelki szinten … találd meg a módját ... és csak engedd!
¹¹¹¹¹¹
Mi történik most? @ ……………………………………………………………………….
 
 1. Tudva, hogy ott másként telik az idő - egy kicsit gyorsabban -, add meg neki most mindazt, amire szüksége van! Segíthet a segítőd vagy akár egy angyal is, aki a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségű aranyport szórja a történésre … és minden úgy történik, ami neki ezeket a fontosságait, szükségleteit tökéletes módon kielégíti …
 
Hogyan tetszik ez a részednek, mondd el! @ ……………………………………………….
 
Amíg itt beszéltem, hónapok, sőt évek teltek el. Ahogy számolok, mindig eltelik egy újabb év vagy akár évtized … : 1, 2 év vagy évtized ¹¹¹Nézd meg, mi a kényelmes a részednek! ¹¹¹, 3 ¹¹¹és ő csak töltődik ezekkel az érzésekkel, amit a fontosságai által kap meg, melyek a (16-os) @ ………………………………………………………………….
4, 5 év vagy évtized, 6
¹¹¹¹¹¹ 7, 8 év vagy évtized, 9 ¹¹¹, lassan nagyon sok idő telik el és a Részed meg csak töltődik, egyre csak töltődik. ¹¹¹ Majd eltelik még ennyi idő ¹¹¹¹¹¹
És miközben telik az idő és ez a Részed egyre csak töltődik, mondd el, hogy mit veszel észre rajta, milyen változást? @ …………………………………………………………………
 
Hogyan változik a tartása, kisugárzása a részednek? @ …………………………………..
Nagyon jó.

Figyeld, hogy szükséges-e még a töltődés?
Van úgy, hogy a Részeknek sok-sok évre, évtizedekre, sőt évszázadokra van szüksége, hogy végre feltöltődjön mindabból, amiből hiánya van, a (16)
@ ……………………………….
Van olyan rész, melynek millió évekre van szüksége vagy még többre ….
Csak engedd, hogy olyan ütemben történjen , ahogy neki jó
¹¹¹
Mi történik most?
Engedd még az időben
¹¹¹
Generációk és nemzetek hiánya ez, őseink, őseinek a hiánya is lehet …
Van úgy, hogy több időre van szükség, mint ahogy azt gondolnád …
¹¹¹
(ha szükséges, akkor vidd tovább a társad)
 1. Most, hogy már feltöltődött, mit érzékelsz a változásból? Milyen más pozitív következményei lettek? Esetleg bölcsebb is lett, talán lenyugodott vagy előjött a kreativitása? Talán fiatalosabb lett és egészséges a kisugárzása, esetleg megerősödött, és tökéletes az önbizalma? Talán megértés és béke van benne? Mi történik most?
 
@ …………………………............…………………………………………….
 
21. Figyeld, hogy van-e még valamiből hiánya! Ha bizonytalan vagy, vagy esetleg most nem tudod megtippelni, csak érzed, hogy kellene neki még valami, akkor kérd meg a belső bölcsességed, hogy töltse fel azzal és neked nem fontos tudni, hogy mi az, csak engedd, hogy feltöltődjön a belső bölcsességed által. Mi történik most?
 
22. Most már el tudod-e mondani róla, hogy kerek és egész ez a részed?
Ha még hiányzik valami, azt add meg neki még ….
Mi történik most?

 
23. Fordulj most a képzeletbeli segítődhöz és kérd meg, hogy ellenőrizze le, hogy van-e rejtett szükséglete, ami most nem került kielégítésre a Résznek? Ha igen, akkor a Segítőd vagy esetleg a Belső bölcsességed álljon elő olyan ötletekkel, amik feltöltik a hiányt. Tudd, hogy a távolban egy fátyol vagy köd mögött hasonló módon, mint ahogyan Te az előbb tetted, feltöltődik a részed a rejtett igényekkel, szükségletekkel ….  Mint egy két lábon járó mágnes, szívja magába a rejtett szükségleteket, amiről még maga sem tudott … Nem fontos tudnod, de akár azt is megmutathatja neked, hogy mi módon elégül ki a hiány … Mi történik most?
 
24. Most már elmondhatod-e róla, hogy kerek és egész és békében van a lelke?
 
 1. Ha szükséges még valamivel feltölteni, csak engedd meg, hogy feltöltődjön és jelezd nekem, ha kész! ¹¹¹Ha szükséges, teljen gyorsabban az idő! ¹¹¹ Engedd meg mindezt …
  Mi történik most?
@ …………………………............…………………………………………….
 
 1. Tetszik neked ez a változás?

 

 1. Kérlek, tartsd figyelmed ezen a részeden és valamely neked kényelmes módon fejezd ki felé elfogadásod, elégedettséged, szereteted esetleg hálád, ha úgy érzed …
  Jelezd, ha kész! ….
 2. Miközben figyeled ezt a Részed, gondolatban tárd ki karodat, szívedet vagy lelkedet! ¹¹¹Hagyd őt egyre közelebb és megnyílás folytán engedd, hogy a forma leomoljon és emelkedett energiája beléd áramoljon és feltöltsön ¹¹¹Segítsd ezt egy nagy levegővételen keresztül (Segíts társadnak: hangosan te is szívd be a levegőt! ¹¹¹)
 
 1. (Ezt most gyorsabban mondd!)
Engedd ezen a nagy levegővételen keresztül, hogy a légzsákocskák megtelve ezzel az új, Neked nagyon fontos és hasznos energiákkal, eljussanak az ereken és nyirokrendszeren keresztül az összes sejtedhez. Feltöltse azokat … ¹¹¹
 
(újra NORMÁL tempóban)
 
Engedd ezt keringeni, átérezni … időt adva annak, hogy az idegrendszer is felismerje a változást, amit most tapasztalsz ¹¹¹¹¹¹ Engedd ezt a saját idődben és tempódban megtörténni , hogy megtalálva a helyét … megtörténjen … beépüljön.
(Hagyd társad még ebben az állapotban egy kicsit, majd vezesd végig az alábbi, levezető légző gyakorlatot!)
 
30. Ülj kényelmesen, de egyenesen a széken, talpaid a földön nyugszanak …
  • koncentrálj a bal talpadra és miközben beszívod a levegőt, gondold, hogy a bal talpadon keresztül teszed,
  • szívd fel oda a levegőt, ahol fáradságot érzel és tartsd ott egy kicsit,
  • most koncentrálj a jobb talpadra és mintha azon keresztül fújnád ki a levegőt, hagyd, hogy eltávozzon belőled az az energia, ami nem odavaló (ezt ismételtesd meg összesen 3-szor társaddal)
    

        31. Most pedig mondd el, hogy vagy és írd le, hogyan változott a volt pároddal a  
               viszonyod! Érzel-e még hiányt, gyászt?

@ …………………………............…………………………………………………….
@ …………………………............…………………………………………………….
 
Hol állsz most az érzelmi létrán a témával kapcsolatban?
@ …………………………............…………………………………………………….

 

Egyéb megjegyzésem:

Még egy fontos információ: ha nagy gyászod volt, akkor ezt a gyakorlatot, még 3-5 alkalommal el kell végezni a teljes feloldásig/feltöltődésig. Az, hogy mikor lesz elég, pontosan fogod érezni.
Előjöhet még bármikor, ha pl. olyan helyre mész nyaralni, ahol együtt voltatok. Vagy esetleg megtudod, hogy a volt Párod egy új kapcsolatban megy nyaralni vagy gyerekük lesz, stb. …

 
Ez a gyakorlat Szabó Ilona szellemi terméke.
Bárkivel megoszthatod, végezheted, de tanítani, csak akkor taníthatod, ha a
SZI AKADÉMIA trénere vagy! 

 

>>> Könyv rendelés